Serra d'Irta - Cales verges

El Parc Natural de La Serra d’Irta és una façana litoral totalment verge, sense construcció, de 15 km de longitud que s’estén al llarg de la costa Sud de Peníscola. Compta amb 16 cales naturals, unes d’arena fina i altres de còdols i grava, més abruptes.

El Parc Natural de la Serra d’Irta, situat en l’extrem septentrional de la Comunitat Valenciana, és una alineació muntanyosa amb 573 m d’alçada. L’absència històrica d’assentaments humans d’importància i l’abandonament progressiu de l’explotació agrícola i ramadera que ha suportat durant segles, permeten la presència de valors naturals i etnològics.

Serra costanera, rocosa i plena de penya-segats i petites cales, on la vegetació i la fauna mediterrània es mostren en tot el seu esplendor al llarg de més de 15 quilòmetres. També disposa de nombroses senderes senyalitzades que duen a descobrir aquesta meravella, juntament amb el seu patrimoni, entre el qual trobem la torre vigia Badum, recentment restaurada i amb accés a l’interior.

Els rodatges en aquest paratge compten amb l’excepcional singularitat del litoral verge en plena mediterrània; els accessos són assequibles per a vehicles mixtos, turisme i camions de baix tonatge no articulats. Capítols de sèries com El Barco s’han rodat en aquestes cales.

La tramitació de permisos per als rodatges en la zona litoral i interior del parc han de tramitar-se amb l’administració autonòmica, a través de l’Oficina de Rodatges.


Platges urbanes

La platja Nord de Peníscola és la més pròxima al seu nucli antic. Una atractiva platja en un entorn relaxat i amb el castell del Papa Luna de fons.

Les seues principals característiques són els cinc quilòmetres d’arena fina, la seua excel·lent cura i la qualitat de les seues aigües, que la converteixen en la principal platja del municipi. Gràcies als equipaments que té la platja, se li han concedit les certificacions: Bandera Blava; Bandera Q de l’Institut per a la Qualitat per a Turisme d’Espanya; Bandera Verda, de l’empresa de certificació AENOR, i la Bandera Qualitur, de l’Agència Valenciana de Turisme, que constaten la qualitat, la gestió i el bon servei present en la platja Nord de Peníscola.

Aquesta localització està equipada amb passarel·les d’accés i infraestructures per a persones amb mobilitat reduïda. A més, es pot visitar tots els dies de l’any a qualsevol hora. És una de les més visitades de la Comunitat Valenciana. Es facilita el tancament d’aquesta per a rodatges, així com la tramitació del permís per a la seua ocupació. És coneguda, en la ficció, per haver allotjat emblemàtiques escenes de la pel·lícula El Cid i la sèrie El Chiringuito de Pepe, un decorat de grans dimensions de la sèries televisiva que durant dues temporades ha emés 26 capítols en el nostre país.

La platja Sud es caracteritza per l’arena fina que compon el seus 300 m de longitud i 35 m d’amplària. Passejar per aquesta localització permet gaudir d’un recorregut pel passeig marítim sud mentre arriben les barques al port, amb la pesca del dia; és una de les magnífiques vistes de les quals podreu gaudir en aquesta localització. S’hi accedeix a través del Passeig Marítim Sud.

Aquesta platja s’estén des de l’entrada al port, als peus del nucli antic, fins a l’espigó de la platja de les Viudes. La platja Sud es pot visitar tots els dies de l’any a qualsevol hora i, a més es facilita el tancament d’aquesta per a rodatges, així com la tramitació del permís per a l’ocupació de la platja.


Aiguamoll

Durant la vostra visita a la marjal de Peníscola, us endinsareu primer en la zona més natural i inalterada de l’aiguamoll, fins arribar a la zona transformada per l’home, vorejant i seguint el curs de les séquies fins a a la desembocadura en l’Ullal de l’Estany.

Coneixereu l’origen de les seues aigües, la flora i la fauna, l’arquitectura agrícola, i com l’home ha aprofitat els recursos que ofereix l’aiguamoll per a la seua subsistència. A més, acull una de les últimes reserves del Samaruc i del Fartet, pertanyents a la fauna aquàtica, així com altres espècies.

L’accés a la marjal de Peníscola s’ubica en l’Av. de Pigmalión i al costat de l’entrada del camp de futbol Benet XIII. Es tracta d’una localització natural on abunden els aiguamolls i es poden visitar gràcies a les passarel·les de fusta construïdes sobre aquests.

Des de les rutes de la marjal fins al nucli antic hi ha menys d’1 km de distància, i l’horari de visites no compta amb restriccions, ja que es tracta d’un espai públic obert a tot el món i il·luminat durant la nit.

La tramitació de permisos per als rodatges en la zona litoral i interior del parc han de tramitar-se amb l'administració.